Rekreációs közelítések magam felé

Élet a Schwartzer - szanatóriumban

Élet a Schwartzer - szanatóriumban

Padlizsános - tojás curry

2023. október 02. - retibenedek

 

Azt talán mindenkinek ismerős, hogy az embert hirtelen támadó, mardosó éhség elől csak az étel felé lehet menekülni, de a nagy kérdés mindig az, hogy milyen étel felé kezdjünk el sprintelni mielőtt még a minket felfaló, éhség olyanannyira bekebelez, hogy rávetjük magunkat a legközelebbi ehető dologra, legyen az bármi vagy éppen bárkié. Nekem a tegnapi nap az irányzékom elsőként az indirekt vacsorameghívás jelölte ki vágányként majd a közelben lévő éttermek internetes böngészésében fektettem bizodalmamat. Ezekben a hosszúnak tűnő egyre sodróbb, döntési helyzetek sokaságába lökő és onnan szabadulni nem tudó percekben hirtelen mintha csak egy látomásszerű giccses bollywood-i plakáton látnám, jelent meg az indiai konyha és annak ezerarcú multifunkciós főzési technikái és nyújtotta a biztonságot adó kezét az éhség dzsungelében.
Így hát a kreativitás és az alkotni vágyás serege söpörte el az éhséget és eredményezte a képen látható fogást, mely részletei alánt láthatóak.

Pontos mennyiségeket nem írok, kóstolgatni kell.

img_0486.jpg

 

Recept


Tegyünk fel x db tojást főzni, hámozzunk tigriscsíkora egy majd vágjunk fel egy-két padlizsánt, sózzuk be és hagyjuk amíg levet ereszt, majd ezt leitatva grillezzük meg ahogy tudjuk. Főzzünk rizst, ahogy nekünk bevált és adjunk hozzá görögszénalevelet és kurkumát. Friss paradicsomot forró vizes fürdő után hámozzunk meg és vágjuk fel apróra gondosan megmentve a kifolyó levét.


Ha jó ritmusban kaptuk el ezeket a dolgokat, akkor pont megfő a tojás, ezt jeges vízbe dobván könnyebb lesz leszedni a héját, ha ezzel megvagyunk szurkáljuk meg egy kicsit és kenjük be kashmiri chili-vel, kurkumával, hagyjuk kicsit állni, majd egy serpenyőben olajon pirítsuk meg, amíg elkezd hólyagosodni.


Ha ez megvan, akkor indulhat a curry vagy masala főzés. Hevítsünk olajat, dobjunk bele egész római köményt, babérlevelet, feketemustármag és amikor a mustármagok elkezdenek pattogni döntsünk bele egy felvágott lila-vagy vöröshagymát. Amikor már megpuhult és/vagy barnulni kezdett, adjunk hozzá reszelt fokhagymát és friss gyömbért, majd a nagy indiai fűszer-kvartettet, őrölt koriandert, kurkumát, őrölt római köményt és kashmiri chilit meg persze sót. Egy rövid pirítás után miután elkezdtek olajosodni a fűszerek zuttyantsuk bele a paradicsomot és főzzük amíg egyre homogénabb lesz majd - a babérleveleket kiszedve, hogy ezt visszatudjuk tenni és egészben jól mutasson - egy botmixerrel turmixoljuk össze. Tegyük vissza a babérleveket. Ezek után adjunk hozzá kókusztejet és garam-masala fűszerkeveréket és görögszénalevelet, alakítsunk az ízeken, adjuk hozzá a tojásokat és a padlizsánt és hagyjuk egyet rottyani.


Tálaláshoz én szórtam rá még szárított koriandert, de ha abba a genetikájú embercsoportba tartozunk, akik ezt nem szeretik elhagyható, az igazi frissel lett volna majd a színek miatt egy kis durvára őrölt chilipaprikát és a nagy finálét: feketehagymamagot, amitől még brutálabb lesz.

 

Hozzávalók:

  • 2-5 db tojás
  • 1-2 padlizsán 
  • 4-5 paradicsom
  • rizs
  • kókusztej

És a fűszerek:

  • kurkuma
  • görögszénalevél
  • kashmiri chili
  • egész római kömény
  • őrölt római kömény
  • őrölt koriander
  • babérlevél
  • feketemustármag
  • fokhagyma
  • friss gyömbér
  • garam masala
  • feketehagymamag
  • durvára őrölt chili
  • szárított vagy friss koriander ha nem áll tőle égnek a hajunk

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://schwartzerija.blog.hu/api/trackback/id/tr4418226413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása