Rekreációs közelítések magam felé

Élet a Schwartzer - szanatóriumban

Élet a Schwartzer - szanatóriumban

Szinkronitási problémák a zöldségeknél  - Mitévők legyünk? 

2024. november 25. - retibenedek

Van itt egy nehezen megoldható állandó aszinkronitás, ami a zöldségek sütőben való elkészítése kapcsán veti fel a fejét. Mi sem egyszerűbb felvagdosni pár zöldséget és bedobni egy tepsibe majd a sütőben készre sütni. Ez így leírva tényleg mi sem egyszerűbb, de azért ha valaki többfajta zöldséggel akarna dolgozni, akkor már a felvágás fázisban problémákba ütközik. Ez a poszt voltaképpen nem is recept mint inkább betekintés a kulisszák mögé, hogy miken szoktam én gondolkodni, amikor az éhség-teltség közötti útvonalon poroszkálok, valamint sugalmazás  - legfőképpen saját magamnak - , hogy legyen több zöldség az otthoni menün. 

 img_3270.jpg

 

A problémák a következőek lehetnek (ezek mindegyike vagy egyike sem állhat fenn):

- A különféle zöldségek, különféle idők alatt sülnek készre
- A különféle zöldségek, ha éppen egy idő alatt sülnek készre is különböző alakúak és szerkezetűek lehetnek, amiket nehéz egyformára vágni
- A különféle zöldségeket ha sikerül is egyformára vágni, akkor is lehet, hogy még más és más idő kell nekik.
- A különféle zöldségeket, ha sikerül egyformára vágni és egyazon idő alatt sülnek meg, a fűszerezést illetően lehet, hogy egyiknek több másiknak kevesebb, vagy egyikhez ilyenebb másikhoz olyanabb fűszer illik.

Ez alapján tehát kizárt, hogy minden zöldséget egyszerre süssünk meg és fűszerezzünk meg, mert vagy külön be kell őket fűszerezni és sütés közben az egyik fajtát kiválogatni, kivenni és hagyni a másik fajtát, hogy süljön tovább. Ez igencsak fáradtságos tud lenni és nem egyszerű, ellenben felfogható valami fajta meditációs tevékenységnek. Ha pedig mégis egyszerre akarunk csinálni mindent, akkor lesz, ami tökéletes lesz, lesz ami kicsit nyers és lesz ami kicsit túlsült. Ha így sikerül, akkor pedig gyakorolhatjuk annak az elfogadását, hogy bizony nem tudunk mindent az életben uralmunk alá hajtani még akkor sem ha a korszellem az ember omnipotens mivoltját próbálja meg állítani.

Ha külön sütjük meg a zöldségeket, akkor viszont, mire az egyik kész van a másik pedig éppen sül, ami kész van az kihűl és nem lesz ropogós mire az asztalra vagy a tányérra kerül. És mivel a ropogósság az egyik lényege annak, hogy sütőben sütjük a zöldségeket, ezért inkább frissiben nekilátunk az egyiknek míg a másik sül és mivel az egyik is már olyan finom, hogy nem tudunk vele leállni - és ha leállunk, akkor elveszítjük fokozatosan a ropogós faktort - már mielőtt kész lenne a másik teleettük magunkat. Szóval mire kész van a másik zöldség, addigra már nem vagyunk éhesek és csak pár darabot eszünk, a többi meg kihűl és már nem lesz olyan, mint amilyen lehetne és ahogy tudtuk enni az egyiket.
Serpenyőben vagy mikróban (amit és speciel nem használok) újramelegíthetnénk viszont, akkor már nem lesz olyan.

img_3277.jpg

Tehát:

- Vagy az egyiket visszatesszük a sütőbe, hogy ugyanannyira visszamelegedjen és megropogósodjon mint a másik, de akkor az egyiket úgy kell megsütni először, hogy ne teljesen, mert akkor a melegítésnél esetleg megég.

- Vagy egyidőben egyszerre kell sütni a zöldségeket két külön tepsiben, időben csúsztatott behelyezéssel, hogy egyszerre legyen készen. Ehhez viszont kell több tepsi és egy olyan sütő, amibe befér több tepsi, úgy hogy azok tudjanak egyenletesen sülni.

Tehát elméletileg kivitelezhető, de be kell gyakorolni a különféle zöldségekkel a szinkronicitást.

De mi van akkor, ha akár három- vagy négyfajta zöldséget szeretnénk készre sütni egyazon időpillanatra, mert mondjuk valami lakomát rendezünk. Ha nem a zöldség a főfogás, hanem valami más, akkor annak a sütése meg már végképp bonyolítja a dolgot.

Több sütő kell otthonra.

Jajistenem. És ez még nem is csak az élet.

Nehéz, nagyon nehéz.

 

Za’ataros karfiol

- karfiol
- za’atar
- olívaolaj
- só

Felvágjuk, beolajozzuk, befűszerezzük, megsózzuk ha kell, összekeverjük a tepsiben és megsütjük. NE tegyünk alá sütőpapírt, mert úgy nem lesz olyan ropogós az alja. Ezt a nővéremtől tanultam. A képen talán látszik, hogy tettem rá gránátalmaszirupot is. Nem kell rá, nem lett jobb.

 

Korianderes-édesköményes-szecsuáni borsos-chilis sütőtök

- sütőtök
- koriander
- édesköménymag
- szecsuáni bors
- zöld szecsuáni bors
- chili
- olívaolaj
- só

 

img_3343.jpg 

Cékla 

- cékla
- koriander
- édesköménymag
- olívaolaj
- só

img_3338.jpg

Édesburgonya

- édesburgonya
- koriander
- római kömény
- szecsuáni bors
- chili
- görögszénamag
- olívaolaj
- só

Mindegyik fűszerből egész kell és a felsorolás szerinti sorrendben, csökkenő mennyiséget mérjünk ki, mozsárban törjük őket össze és az így kapott fűszerkeverékkel járjunk el ugyanúgy mint a karfiol esetében. Ha valamelyik fűszerünk nincs, semmi baj, próbálkozzunk olyannal, ami van, finom lesz.  

 

Közlemény: A bejegyzés írása alatt mind a karfiol, mind a sütőtök, mind a cékla és mind az édesburgonya kihűlt és elvesztette ropogósságát. 

Közlemény 2: Az idő elteltével egyre inkább kiderül, hogy nem annyira bonyolult ez a dolog, de megéri kicsit elveszni a részletekben.

Közlemény 3: A zöldségeket süssük sütőpapír nélkül még akkor is ha utána kicsit kell mosogatni.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://schwartzerija.blog.hu/api/trackback/id/tr4618364293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása