Rekreációs közelítések magam felé

Élet a Schwartzer - szanatóriumban

Élet a Schwartzer - szanatóriumban

Dhal "tadka" - avagy lencse-ragu forró ghí fürdővel nyakonöntve

2023. október 03. - retibenedek

A fogás nevében a “tadka” arra utal, hogy a végén felforrósított ghível (=tisztított vaj, superfood, laktózmentes) vagy valamilyen más olajjal - amiben fűszereket pirítottunk -  leöntjük az egészet.  A “dhal” alias valamilyen hüvelyes illetve az abból készült fogás neve. 

A mennyiségek csak irányadóak főleg a fűszerezés szempontjából, azt mindenki saját ízlése szerint adagolja, ha valaki nem szereti a csípősen, akkor csak a kashmiri chili-t tegye bele, ha valaki szereti, az tegye bele az elején az egész szárított chili-t ha valaki sárkány az a zöld chilit is.

Elméletileg lehet használni bármilyen dhal-nak nevezett hüvelyest úgy mint: csicseriborsó, vöröslencse, galambborsó, sárga lencse, fekete lencse, zöld lencse stb. vagy ezek keveréke. Itt most "urad dal" (=fekete lencse) és "moong dal" (=mungóbab) került bele.

Előző este beáztatjuk a lencsét és másnap vízben puhára főzzük ha vöröslencsét használunk azt nem kell, mert nagyon hamar megpuhul.

img_0118.jpg

 

1. fázis - a főző-olaj ízesítése és a hagyma

- mustármagolaj vagy bármiylen más általunk preferált főzőolaj
- 2-3 egész babérlevél
- 1 egész szárított chili
- 1-2 tk egész római kömény
- 1 fej lila- vagy vöröshagyma

Forrósítsunk olajat egy nagyobb edényben és amikor forró dobjuk bele a babérlevelet a szárított magoktól mentes egész chilit és az egész római köményt, ezekkel kvázi ízesítjük az olajunkat és alap ízt adunk az egész ételnek. Mielőtt még megég minden - kb 1 perc - hozzáadjuk a felvágott hagymát, amit teljesen mindegy, hogy hogyan vágunk fel a lényeg, hogy fel legyen vágva. Ezt addig dinszteljük - pirítjuk, amíg megpuhul vagy megbarnul, ahogy kedvünknek tetszik. Ennek a fázisnak a végén érdemes megsózni, amit aztán később bármikor tudunk korrigálni.

2. fázis - fokhagyma-gyömbér-zöld chili triumvirátus

- 4-5 fokhagyma
- 5 cm friss gyömbér
- 1-2 egész KIMAGOZOTT zöld chili

Hozzádobjuk a lereszelt fokhagymát és gyömbért valamint a zöld chili-t és 1-2 percig pirítjuk

3. fázis - fűszerezés és a masala elkészítése

- 1-2 ek őrölt koriander
- 1-2 ek őrölt római kömény
- 1-2 ek kurkuma
- 1-2 ek (kashmiri) chili
- 1 db hámozott paradicsomkonzerv vagy azzal egyenértékű friss paradicsom

Rádobjuk a porfűszereket és ezeket is 1-2 percig pirítjuk, addig amíg kezdenek kiválni az olajok a fűszerekből, ezeket úgy fogjuk látni, hogy mélyül a fűszerek színe és olajosabbá válik az egész eddigi munkánk. Ezután belezuttyantjuk a paradicsomot és addig főzzük, amíg a nyers paradicsom íz eltűnik és egy homogén kvázi mártás vagy “alapközeg” lesz az egészből, amit általánosan Indiában “masala”-nak” hívnak. Igen, a fűszerkeverékeket is így hívják nem tudom miért, de azért ha kicsit elmélkedik rajta az ember megérezheti a megoldást. Ezért más étel pl. a “csirke tikka” és a “csirke tikka masala”, mert az egyik “szószos” a másik meg csak tikka azaz pácolt, grillezett hús "darabok". (A tikka-hoz használt fűszerkveréket is egyébként tikka-masala-nak hívják, hogy könnyebben félre lehessen érteni mindent, sőt nem csak hús lehet "tikka", de más is, ami fel van vágva darabokra például a paneer = paneer tikka/masala) Legalábbis én erre következtettem az elmúlt évek indiai konyha háttérkutatásaimból.

Ha eddig eljutunk, akkor dönthetünk úgyis, hogy nem dhal-t teszünk bele hanem bármi mást húst, zöldséget stb. és máris egy indiai fogást nyertünk.
De mi dahl-t teszünk bele, mert ez volt az eredeti terv is, meg mert nagyon sokáig főztük, hogy megpuhuljon és mert éppen nincs semmi más itthon.

4. fázis dhal hozzáadása és a coda

- 500 gr urad dal előző éjszaka beáztatott és külön megfőzött
- kókusztej - ízlés szerint
- vaj/ghee/tejszín
- 2 ek garam masala
- 1 ek görögszénalevél

Hozzáadjuk a dhalt, kicsit hagyjuk főni és a végén beleszórjuk a garam masala fűszerkeveréket, a görögszénalevelet és itt ízlés szerint adhatunk hozzá még kókusztejet és a lime-ot valamint a vaj/ghee/tejszín közül valamelyiket vagy az összeset attól függően, hogy mennyire szeretnénk krémesre és bármit is választottunk,  hagyjuk őket mág egy kicsit összefőni.

5. fázis -  a "tadkázás"

-egy kevés ghí vagy valamilyen más olaj, de én a ghíre szavazok mindenképpen

- egész fűszerek, az alábbiak közül bármelyik és mindegyik vagy amit még kitalálunk: római kömény, görögszénamag, édesköménymag, barnamustármag, curry levél, tört chil, stb. 

A ghít egy kis edényben felforrosítjuk, azért kis edényben mert nem kell belőle sok csak 1-3 evőkanál. A megfelelő hőmérsékletnél beledobjuk a fűszereket, majd rövid ideig pirítjuk őket, kb 1-2 percig, a lényeg, hogy ne égjenek oda. Ezután jön a nagy mutatvány, ráloccsantjuk a dhal-unkra az egészet, amin sisteregve szétterül a tadka és további ízeket ad hozzá, a már így is gazdag fogásunkhoz. Megesszük.

img_2904.jpg 

Minden hozzávaló beszerezhető a Szép Kis Indiai nevű boltban a Wesselényi utcában vagy az Ázsia Bt-ben a Nagycsarnok mögött illetve a Népszínház utca elején a Kashmir Bazárban (árban jelenleg ez a legjobb). 

 

Frissítés: A sok indiai nyelvű videó-dömping és ayurveda tipp után kezd letisztulni, hogy a hüvelyeseket az áztatóvizükkel együtt kell, (az áztatás előtt nyilvánvalóan jó alaposan át kell mosni) lehetőleg kuktában megfőzni, hogy csökkentsük az esetleges negatív, a babfélékre oly jellemző hatásokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://schwartzerija.blog.hu/api/trackback/id/tr2018226809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása