Rekreációs közelítések magam felé

Élet a Schwartzer - szanatóriumban

Élet a Schwartzer - szanatóriumban

Soupification majd noodlefication

2023. december 06. - retibenedek

Ha annyira szeretünk főzni, hogy az ételkészítés vége után és még evés közben is folytatnánk,  akkor erre az alant bemutatott folyamat egy kiváló lehetőség. Természetesen azt a metódust, hogy egy ételt, úgy fogyasztunk el mintha két külön fogás lenne nem én találtam ki és a címben szereplő 'soup (=leves), -ify, -ication' nyelvi szerkezet sem az én ideám. Hozzáteszem a 'noodle' (=metélt tészta) hasonló alkalmazása sem, magyarul hívhatjuk 'levesítésnek' és 'tésztásításnak', de az angol nyelv a gasztro-ban most mintha kicsit menőbb lenne én pedig a menő-faktorom emelésére törekszem.

A fogás teljesen szabad és már-már anarchista, mert mindenki azt csinál vele, amit akar. Megeheti egyben, le eheti róla a levet és utána külön a bennevalókat, vagy először a bennevalókat és utána felöntve egy kis alaplével lefojtja a fogást. Sőt azt is lehet, hogy leeszi a levet, ad hozzá egy-két dolgot, hogy megemelje a tészta ízét, megeszi majdnem az egészet, majd a megmaradt már új ízjegyekkel gazdagított szószt újra felönti levessel és beleteszi az esetleg megmaradt betéteket és ezt addig folytatja, amíg van alaplé, levesbetét és éhes. Tekinthetnénk egyfajta körforgásnak, de nem lesz az, mert nem tudunk a végtelenségig enni és a ha tudnánk sem egészséges, mert a levessel kímélni és támogatni kívánt emésztőrendszerünk nem tudna nyugodtan pihenni, szóval ez inkább egyfajta permutáció.

img_1808.jpg

Ez most nem egy gyors fogás, mert egy-két dologgal foglalkozni kell ha úgy tetszik "pepecselni", de ha fejben elképzeljük, hogy mennyi mindent fogunk csinálni, mit mivel fogunk összekeverni, hogyan fogjuk felvágni, megpirítani, akkor egy olyan jóleső izgalmi állapotba kerülhetünk, ami következtében még a napi fontos(abb) teendőinket is a to-do listánk végére száműzzük és a kellemes bizsergésben megéhezetten teljes flow-ban folyhat a munka mégpedig a következőképpen:

  1. A shiitake gombát forró vízben beáztatni, majd amikor szépen megszívta magát, kinyomkodni belőle a folyadékot, felvágni csíkokra és önteni rá szójaszószt, barna rizsecetet, szezámolajat és a saját levéből, hogy ellepje. Ebben hagyhatjuk pácolódni bármeddig, de leginkább addig, amíg felhasználhatjuk. A maradék gombalevet meg lehet egyesíteni az alaplével.
  2. A kelkáposztát és az újhagymát (vagy bármilyen zöldséget, amit használni szeretnénk), wokban megpíritjuk egy kis gyömbérrel és fokhagymával, adunk hozzá egy kis kínai főzőbort és sót. Ha deluxe edition megjelölésért versenyzünk, akkor tehetünk bele egy kis kínai ötfűszer-keveréket, amit én jól elterveztem, hogy beleteszek, de a nagy flow-ban kimaradt.
  3. A tojást egy serpenyőben - ami nem túl nagy, mert akkor túl vékony lesz és nem is túl kicsi, mert akkor meg túl vastag - szépen, békével megsütjük majd feltekerjük mint egy palacsintát és felvágjuk kis csigatekercsekre. Ennek a formának tisztán esztétikai értéke van.
  4. A rizs vagy amilyen tésztát használunk pedig forró vízbe dobva kicsit rehidratáljuk és mielőtt azt hisszük, hogy megfőtt, átdobjuk egy kis hideg vízbe. Azért ne "főzzük túl", mert a hideg vízben is még puhulni fog, hovatovább még a forró levesben is. Ne essünk abba a hibába, amit a múltkor tapasztaltam egy pho-s helyen, hogy szépen beletették a rizstésztát a levesbe majd mire kihozták és odajutottam, hogy a végén megeszem már egy szétázott borzalom lett belőle.

 

img_1814.jpg

Ezeket szépen elrendezzük egy tálkában egy kis feketeszezámmaggal és szezámmag+gochaguru keverékével majd felöntjük bármilyen alaplével, amivel az elsőre nem annak tűnő fogás egy szempillantás alatt levessé változik. A 'soupification' megtörtént. Ha leettük róla a levet, akkor pedig indulhat a 'noodlefication', ami lényegében már azalatt elkezdődött miközben ettük levesként.

Tehetünk rá valami kis extra bármit én osztrigaszószt és a Laoganma márkájú pirított chili-s, földimogyorós, karalábés olajat tettem bele. Összekeverjük és jöhet második fogás majd ha a vége felé járunk az újabb adag alaplé s így "vakmerően és hívatlanul előáll harmadik"...

A hozzávalók a rend kedvéért és, hogy egyszerűbb legyen bevásárlólistát írni. Ha szeretjük az ilyesfajta távol-keleti ízeket, akkor az első kilenc hozzávaló valószínűleg alapból van otthon.

  • szójaszósz
  • barna rizsecet
  • földimogyoró olaj
  • kínai főzőbor
  • szárított shiitake gomba
  • gochaguru
  • osztrigaszósz
  • Laoganma chili-olaj
  • fekete és fehér szezámmag
  • rizstészta
  • tojás
  • kelkáposzta
  • újhagyma
  • valamilyen alaplé

 

img_1819.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://schwartzerija.blog.hu/api/trackback/id/tr8818265423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása