Rekreációs közelítések magam felé

Élet a Schwartzer - szanatóriumban

Élet a Schwartzer - szanatóriumban

Önjelölt napi zöldségadag

2024. február 18. - retibenedek

Ezzel a recepttel könnyedén letudhatjuk az ajánlott, napi zöldségfogyasztásunkat, mert olyasmi érzéseket vált ki mint egy jó gyümölcssaláta nyáron. Bármennyit meg tudnánk belőle enni. Egy fél fej kínai kelt teljes lelki nyugalommal mossunk meg és vágjuk fel nagyobb darabokra, mert úgy eltűnik majd a tányérunkból mintha ott se lett volna. De egy ideig ott lesz és ekképpen javasolnám a fogyasztását.

img_2832.jpg

Vágjunk fel apróra 2-4 cm gyömbért és 2-3 gerezd fokhagymát attól függően, hogy mennyire szeretjük a két karaktert, meg persze, hogy mennyi van otthon. Ha kicsit fáradtak vagyunk, akkor így nyersen is használhatjuk őket, mert egészen kirobbanó, harapós csípős-frissességet érhetünk el vele, ami éreztetni fogja, hogy meglendül a vérkeringésünk a szánk körüli részen és éberedünk is egy cseppet. Ha kicsit lágyítanánk az ízeken és több időnk is van, akkor érdemes kicsit élét venni ennek a nyersségnek és egy kis edényben kevés vízzel, forralás közeli ponton biztatni a két barátot, hogy leheljék ki cseppet erejüket és oldják be amazt az öntetnek szánt lé alapjába. Ehhez öntsünk egy kevés szójaszószt és le is vehetjük a tűzről a forralmányt majd egy kevés hőmérséklet-vesztés után öntsünk bele egy kevés valamilyen ecet fajtát (nekem kínai barna ecetem van éppen), egy kis szezámolajat, szezámmagot és chilipelyhet. Ha van otthon zöld- vagy póréhagyma, akkor az is társulhat a napi zöldségadaghoz.

Mindeközben forraljunk vizet egy nagyobb lábosban, ahova beletessékeljük a felvágott kínai kelt és majd rövid - 2-3 perc - főzés után szűrjük le. Nem baj ha nem szűrjük le teljesen mert így a megmaradt folyadék a tálban esszekeverve öntetté lép elő és az egész egy kicsit leves lesz, amibe való forgatással a kínai kel minden darabját tudjuk biztosítani afelől, hogy megízesedjen. Nem túl váratlan fordulatként öntsük rá a szószt a kínai kelre és egy kicsit gyönyörködjünk benne majd keverjük össze és lássunk neki a napi zöldségadagnak.

Bármennnyire is cirkalmasan írtam le, az éber olvasónak kitűnik, hogy ez kb. egy tökegyszerű fogás, amit minden kínai/koreai/távol-keleti-szerű étteremben megkap az ember. Igen, természetesen nem véletlenül. Gyors, egyszerű, finom, menő.

Vélelmezem, hogy más zöldségekkel is működik.

- kínai kel
- 2-4 cm gyömbér
- 2-3 gerezd fokhagyma
- szójaszósz
- valamifélefajta ecet
- szezámolaj
- új- vagy póréhagyma zöldje
- szezámmag
- chilipehely
- lelkesedés

img_2836.jpg

U.i.: Ha olyan gyakran vagy éhes mint én, akkor kövess be instagramon is, aminek linkjét megtalálod a blog oldalán. 

A bejegyzés trackback címe:

https://schwartzerija.blog.hu/api/trackback/id/tr9418328265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása