Rekreációs közelítések magam felé

Élet a Schwartzer - szanatóriumban

Élet a Schwartzer - szanatóriumban

Late-night session 3. - Tahinis-chilis tészta

2023. december 15. - retibenedek

Együnk, de nagyon gyorsan valamit, amihez semmit nem kell főzni. Ehhez olyannyira nem kell, hogy elég a forróvíz hozzá, még akár kollégiumi vagy irodai környezetben is elkészíthető. Ha úgy tetszik ez olyan mint egy sajtos-tejfölös tészta, amire csak rá kell dobni mindent, összekeverni és beverni. Elkészítési és megevési idő 2-2 perc körülbelül. A gyorsaság és az umami-bombavolta miatt esélyes, hogy mindennapos fogás lesz errefelé.

img_1991.jpg

Persze én sohasem voltam egy sajtos-tejfölös tésztás ember pedig biztos vagyok benne, hogy ha jó a sajt, jó a tejföl és jó a tészta meg neadjisten egy kis pirított szalonnát is teszünk rá, akkor megértjük, hogy miért annyira etalon a magyar konyhának nevezett gyűjteményben. Ez a tahinis-chilis tészta teljes inverze gyermekkorunk egyik slágerének, mert nincs benne közös hozzávaló maximum a tészta, ebben a verziómban valójában az sem és még vegán is, tehát teljesen kiszorul a szocializmusban bekövetkezett gasztronómia süllyedés során rajtunk maradt pikszisből.

A  következő dolgok kellene hozzá:

  • 2 ek szójaszósz
  • 1 ek barna rizsecet
  • 1 ek szezámolaj
  • 2 kk tahini
  • 1 kk Laoganma márkájú vagy ahhoz hasonló pirított chili-s olaj
  • 1 kk kínai őtfűszerkeverék
  • 1 kk szecsuáni borsos keverék
  • fekete és fehér szezámmag
  • egy adag valamilyen tészta

 

Fogunk egy tálat és mielőtt mindent elkezdenénk beleöntögetni és összekeverni, a kiszemelt tésztánkat a csomagoláson vagy a tapasztalati úton szerzett metódussal elkészítjük úgy, hogy kellően meleg legyen még (de ne túl főtt), amikor összekeverjük a csodával. A fenti recepthez én egy, a Dunapandában vásárolt tésztát használtam, ami a címkén lévő magyar fordítás szerint édesburgonya-tészta, angolul viszont tápióka-keményítős, kínaiul nem tudom elolvasni és az illusztrált gyökérféleség rajta pedig bármi egyéb lehet, amiről még lehet soha nem hallottam. A fordítások kapcsán még kitérnék rá, hogy ha a beszerző körutunkon a Laoganma chili-s olajos polc előtt állunk a boltban ott majdnemhogy lehetetlen visszakövetni, hogy melyikbe pontosan mi van, mert a káosz totális. Azt érdemes figyelni, hogy legyen benne földimogyoró és sertés- vagy marhahús ne, mert azzal lennének fenntartásaim, meg elveszíthetjük a recept vegánságát ha ez egyáltalán fontos nekünk (vagy annak, akinek készítjük).

Tehát ha mindent összekevertünk, akkor mehet bele a tészta egy kis mix és megszórhatjuk a keleti fogásokról ismert díszitőelemek egyikével vagy többikével úgymint szezám vagy ilyen olyan magok, metélőhagyma, újhagyma, bármi. A recept az egyéni ízlésekhez igazítható szabály itt is érvényes!

Ha pedig éhesen maradnánk és nem tudjuk kivárni az állítólagos negyed órát miután a teltségérzet jelentkezik, akkor nagyon gyorsan el tudjuk készíteni a repetát is.

+1 Turbózva valami maradék darált marha,- vagy sertéshússal is nagyon jól működik.

+2 A tesztidőszak alatt kipróbáltam köleskásával is az öntetet is azzal is nagyon bevált, gyanítom, hogy elég kaméleonszerű a dolog, lehet mindennel kísérletezni.

img_2053.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://schwartzerija.blog.hu/api/trackback/id/tr818273903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása